Er zijn veel roklengtes om uit te kiezen, maar het is belangrijk om te weten dat de beste roklengte voor jou afhankelijk is van je lengte en gewicht. De lengte van je romp en benen spelen een belangrijke rol in de lengte van de rok, net als je gewicht.
Vrouwen met een maatje meer zullen merken dat de lengte van de rok iets hoger valt dan de ontwerper had bedoeld. Merken die zich richten op plus- en curvy-maten houden hier doorgaans rekening mee. De lengte kan ook worden bepaald door waar de rok in je taille zit. Ben je smaller in de taille en zit de rok lager, dan zal de lengte langer uitvallen dan bedoeld.

Je kan roklengtes in vier categorieën indelen:

De mini-rok
De minirok of korte rok valt minimaal enkele centimeters boven de knie. Een minirok ziet er het beste uit als de rok niet op het dikste deel van je dijbeen eindigt. Kies een lengte iets boven of iets eronder. Houd ook rekening met de gelegenheid, minirokken hebben hun eigen tijd en plaats 😉

De knie-rok
Een rok tot op de knie is voor vrouwen het meest flatterende type. Zoals de naam al aangeeft, valt een op de knie vallende rok net boven of onder de knie.
Vandaag de dag is de knielengte nog steeds even populair want de ‘keurige’ lengte leent zich perfect voor diverse gelegenheden.

De midi-rok
Midi rokken vallen op het breedste deel van de kuit. Visueel verkorten ze de lengte van je benen. Dit kan worden gecompenseerd door een midi-rok te combineren met hoge hakken of nude kleur schoenen om optisch je benen te verlengen. Deze rokken zijn een geweldig alternatief voor evenementen waarvoor normaal gesproken een maxi lengte gepast is.

De Maxi-rok
Een maxi-rok reikt tot net boven het enkelbot. Omdat de maxi-rok het hele been bedekt, kan de look in evenwicht worden gehouden door een blouse of top te dragen die wat meer huid laat zien. Ze werken uitzonderlijk goed voor lange vrouwen.
De maxi-rok heeft het meest chique imago, het is nog steeds de meest geliefde lengte op menig rode loper en black-tie event.

De lengte van de rok kiezen
De algemene vuistregel is dat deze moet eindigen op het proportioneel slankste deel van je benen. Dit is vaak onder de knie of boven de enkel. Maar ‘mode’ regels zijn er ook om overtreden te worden en je moet dragen waar jij je prettig bij voelt.
Verschillende lengtes kunnen ook geschikt zijn voor verschillende situaties. Rokken die geschikt zijn voor in je vrije tijd, zijn misschien niet dezelfde die je naar je werk zou dragen.

Kies een flatterende zoomlijn op basis van je lengte:

Beste roklengte voor kleine vrouwen
Voor vrouwen van 1,62 mtr of minder laat een minirok die niet meer dan net boven de knie valt, meer huid zien, waardoor de benen langer lijken. Als je je knieën niet mooi vindt, kies dan een rok met een strakke zoom die net over de knie valt. Nude kleur schoenen zullen de benen verder verlengen.

Vrouwen met een klein postuur moeten midi- en maxi-rokken vermijden, vooral als je korte benen hebt. Rokken die tot aan de enkels reiken, laten je nog kleiner lijken.
Een optie is om midi of maxi rok met een split te dragen waarmee je dan wat huid kunt laten zien.

Beste roklengte voor gemiddelde lengte vrouwen
Voor een gemiddelde lengte vrouw zijn knielange A-lijnen de beste optie. Ze bieden de perfecte balans tussen rok en been.

De beste roklengte voor lange vrouwen
Vrouwen met een lang postuur zouden moeten kiezen voor lange, vloeiende rokken die minstens knielengte zijn maar bij voorkeur liever langer. Een midirok staat geweldig bij lange benen omdat het optisch je lengte verkort.