Elk jaar roept Pantone, de autoriteit op het gebied van kleurcoderingen, de kleur van het jaar uit. Een belangrijk moment voor de fashion- en beautyindustrie, want deze kleur ga je veel terug zien in het modebeeld. Voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis heeft Pantone niet één maar twee kleuren benoemd tot trendkleuren van het jaar 2016 – Rose Quartz en Serenity.
Volgens Pantone geven deze twee kleuren een goede uitdrukking aan de algemeen heersende stemming en maatschappelijke bewegingen. De kleur Rose Quartz is een warm roze die medeleven en een gevoel van kalmte uitstraalt. De kleur Serenity is
koeler en doet denken aan de uitgestrektheid van de blauwe lucht boven ons, wat een gevoel van troost en ontspanning zou brengen, ook in turbulente tijden.
De combinatie van de twee trendkleuren drukken verbondenheid en welzijn uit, als een gevoel van orde en vrede.

Dat Pantone dit jaar voor het eerst twee kleuren koos in plaats van één is geen toeval. Het palet van 2016 is volgens Pantone ‘gender neutral’ en symboliseert het samensmelten van de verschillende genderidentiteiten, mannelijk en vrouwelijk.
Roze en blauw zijn onlosmakelijk verbonden met de twee verschillende geslachten, waardoor je de samensmelting van de kleuren zou kunnen zien als een symbolisch statement: de twee geslachten zijn één.
De ‘gender blur’ zagen we al eerder plaatsvinden in de modewereld, en heeft nu dus ook de kleurentrends bereikt.