Afgelopen dinsdagavond keek ik naar Jinek en daar ging het over ‘body positivity’.
De dames Mayra Louise, Shirma Rouse & Miljuschka Witzenhausen zaten aan tafel om nog maar eens duidelijk te maken dat ieder lichaam er mag zijn.

Shirma zei het heel mooi: “als je geluk wordt bepaald over wat je in de spiegel ziet, dan word je nooit gelukkig.”

Wat is body positivity:
Body positivity is een beweging sinds de jaren ’70 die ervan uit gaat dat élk lichaam een goed lichaam is.
Ze gaan in tegen het schoonheidsideaal dat aan ons wordt opgedrongen op televisie, in modebladen en andere media: ‘goede lichamen’ zijn voor deze media perfecte lichamen, namelijk slank, blank en heteroseksueel.
De body positivity beweging eist meer diversiteit in onze beeldtaal als het gaat om onze lijven: meer zwarte vrouwen en vrouwen met overgewicht, bijvoorbeeld.

De beweging is in 2019 populair geworden op sociale media kanalen zoals Instagram, waar vrouwen wat anders lieten zien. Geen ‘perfecte’ plaatjes meer, maar foto’s waar vrouwen hun curves omarmen en houden van hun vetrolletjes of volle heupen. Ze schamen zich niet voor hun lijf, een kilootje meer of groeistrepen en cellulitis. Met hun zelfvertrouwen proberen ze andere vrouwen ook zelfverzekerder te laten zijn.

Échte vrouwenlichamen:
Heel veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam, en waarom? Omdat we jarenlang niets anders gezien hebben op tv, in de bladen en social media dat slank, slanker, slankst het schoonheidsideaal is. Vergeet niet dat die modellen genetisch geluk hebben gehad (ja toch) en/of dat ze er ook veel voor moeten doen en laten.
Kortom we worden gek gemaakt met een onhaalbare vetvrij, volledig afgetraind en lang modellenlijf.

Wat fijn dat er inmiddels vrouwen zijn (bekend en onbekend) die hiertegen in gaan!
Bijvoorbeeld Miljuschka die het goed verwoorde aan tafel bij Eva. Zij wil dat haar dochter opgroeit in een wereld waar ze gewoon durft te zijn wie ze is, in plaats van dat ze zich probeert te conformeren aan een onhaalbaar ideaalbeeld.

Inderdaad laat onze jonge meiden van nu bewust worden dat je bent goed zoals je bent. Je bent mooi met alles erop en eraan. Je lijf is van jou, en er zijn heel veel dingen die duizend keer belangrijker zijn dan een platte buik, volle billen of dijen zonder putjes.

Mayra Louise is model en journalist en schreef het boek ‘Op je lijf geschreven.’
Daarin zegt ze: “de crux is om je lijf niet je geluk te laten bepalen. Je kunt pas leren houden van je lichaam als je weet dat zo’n lijf in alle soorten en maten komt. En dat alles goed is zoals het is.”

De bikini foto van Linda de Mol:
Vorige maand stond Linda de Mol in bikini op de cover van haar eigen blad LINDA.
Heel eerlijk…..mijn eerste reactie was: hoezo body postive? Er is toch niks mis met haar lichaam.
Ik vind Linda er prima uitzien!
En dan lees ik haar collum waarin ze verteld dat ze ontzettend onzeker is om in bikini op de cover te staan, en dat ze nog even gelijnd heeft, en dat ze aan de fotograaf gevraagd heeft om de foto’s te maken bij een ‘mooi zacht einde middag zonlicht.’

Persoonlijk vind ik dat toch een beetje haaks staan op je curves omarmen en houden van je vetrolletjes waar de body positivity beweging voor staat.

Uit de body positivity-influencer hoek is ook kritiek geuit op de cover van Linda door o.a. Lotte van Eijk.
Ze zegt in een interview op Rijnmond.nl het volgende:
“Linda de Mol eigent zich onze body positive-beweging toe, terwijl ze in haar magazine altijd een eenzijdig schoonheidsideaal laat zien. Ik vind het raar dat zij aan de haal gaat met body positivity, terwijl er een hele community is die ermee bezig is en die zij er niet bij betrokken heeft. Ze had het anders kunnen aanpakken.”
Dat het magazine nu met deze cover en #lekkerbodypositief komt, is voor Lotte ongeloofwaardig. “Gaan ze echt iets veranderen aan de inhoud van het blad? Of blijven ze schrijven over diëten en is dit alleen maar een verkooptruc en gebakken lucht?”

Ik ben ook heel benieuwd of De Linda en andere Nederlandse bladen meer diversiteit gaan laten zien en dat elke maand opnieuw. Ik hoop het van harte!