Dit jaar ga ik elke maand één van de 8 figuurtypes bespreken.
Deze maand is dat figuurtype Diamant, ook wel ruitvormig genoemd.

Figuurtype Diamant

Je hebt een figuurtype diamant als je deze kenmerken herkent:
• brede heupen en smalle schouders
• ongedefinieerde taille (volle)
• kleine borsten
• slanke armen
• volle bovenbenen en slanke onderbenen

Het figuurtype Diamant is vergelijkbaar met de vorm van het eerder besproken figuurtype O (appel), behalve dat de buik hoger zit dan bij het figuurtype O.
Het figuurtype Diamant heeft vaak slanke armen en draagt het gewicht op de buik, heupen en bovenbenen.

De sleutel tot het aankleden van dit lichaamstype is om de smalle schouders en buste in evenwicht te brengen met de heupen terwijl je een taille creëert.
Bij het kiezen van kleding die visueel interessant is bij zowel de schouders als de slanke onderbenen, creëer je de illusie van rondingen die meer lijken op een zandlopervorm.
Om die rondingen te helpen creëren, kiest je kleding met eenvoudige taillelijnen en geen riemen of accenten in dat gebied. Dit helpt om het lichaam te verlengen en de focus op de bovenste en onderste helften van het lichaam te houden.

Stylingtips:
• Kies voor tops die je schouders accentueren, bijvoorbeeld een top met boothals of een top met een diagonale schouderlijn (off the shoulder).
• Draag jasjes met schoudervullingen om je smalle schouders in balans te brengen met je heupen.
• Kies voor jurken met een A-lijn silhouet maar zonder versieringen in de taille.
• Een rok met een asymmetrische zoom geeft de onderkant van je rok extra aandacht en je vestigt daarmee de aandacht op je slanke onderbenen.
• Draag rokken met de rits aan de zijkant om een platte voorkant te behouden. Een rits in het midden aan de voorkant vestigt de aandacht op de buik.
• Kies jurken en rokken die tot op de knie vallen om je mooie kuiten te laten zien en je lichaam optisch te verlengen.
• Vermijd broeken met smalle pijpen (skinny jeans) en kies broeken met wijd uitlopende pijpen of rechte pijpen om balans te brengen tussen het boven- en onderlichaam.
• Kies voor broeken en rokken met een normale taille en geen lage of hoge taille.

Links een duidelijk diamant figuurtype. Haar gewicht zit rondom haar buik, heupen en bovenbenen. Je kan goed zien dat haar schouders smaller zijn dan haar heupen.
In het midden zangeres Adele in een prachtige avondjurk met boothals. De rechte lijn van de hals die doorloop over haar schouder naar de mouwinzet zorgt voor balans tussen haar schouders en heupen. Door niet het accent op haar taille te leggen d.m.v. een riem maar een jurk te kiezen die getailleerd is wordt het oog naar boven getrokken en zien we het prachtige gezicht van Adele.
Rechts boven een voorbeeld van een aparte combinatie van een halslijn met 2 verschillende mouwen. Ook hierdoor wordt de aandacht op de bovenste helft van haar lichaam gevestigd.
Rechts onder een voorbeeld van een rok met een asymmetrische zoom, die mooi de slanke onderbenen toont en de aandacht naar de onderste helft van haar lichaam brengt.

Let op: Dit zijn algemene adviezen die geen rekening houden met onder andere jouw lengte, jouw gewicht en jouw gezichtsvorm. Wil jij precies weten welke kledingstukken passen bij jouw figuurtype en je sterke punten accentueren, investeer dan in een stijladvies.

Lees meer over een stijladvies https://coloridentity.nl/stijladvies/