De trenchcoat is de ideale jas om te dragen in de lente. In deze periode is de winterjas vaak te warm (uitgezonderd de dagen met sneeuw en hagelbuien begin van vorige week 🙂 ) en een zomerjasje nog te koud.

Waar komt de trenchcoat vandaan?
In 1914 kreeg ontwerper Burberry de opdracht van de British War Office om de officiersjas aan te passen aan de eisen van de moderne oorlogvoering. Een oorlog die zich vooral afspeelde in de loopgraven (‘trenches’ in het Engels) waaraan deze nieuwe jas zijn naam te danken heeft, de trenchcoat.

De klassieke trenchcoat heeft nog steeds als stijlkenmerk militaire details, zoals de epauletten (om de opgevouwen pet onder te schuiven), de verstelbare banden op de mouwen (mouwlussen) om te voorkomen dat het water langs de arm omlaag loopt en de ruime zakken. De trenchcoat is double-breasted (dubbele rij knopen) en door de dubbele laag stof op de borst dus extra warm. De trenchcoat heeft tevens een losse doorgestikte voering die er uitgehaald kan worden.

Inmiddels zijn er vele varianten op de trenchcoat gekomen, en gelukkig maar want niet iedereen staat een dubbele rij knopen goed.

Een dubbele rij knopen verbreedt je lichaam omdat het horizontale lijnen creëert, dat is goed te zien op de twee foto’s helemaal rechts. Ben je een maatje meer of heb je grote borsten draag dan geen trenchcoat met dubbele rij knopen. Kies voor een enkelknoops model.

Ben je lang en slank dan is een double-breasted trenchcoat ideaal voor jou. De jas geeft jou net wat meer body.

Op de foto links heeft de trenchcoat een brede kraag dit werkt goed als je smalle schouders en kleine borsten hebt.

Op de foto in het midden zie je een variant met ook een brede kraag maar die loopt smaller uit. Bovendien ontbreken de epauletten op de schouders, dit staat heel goed als je brede schouders hebt en/of grote borsten. Ook als je klein van stuk bent is dit model beter om te dragen omdat het rustiger oogt.